Posts

Cara Mudah Dan Murah Untuk Turunkan Suhu Badan Anak Demam. Hanya Guna Lemon Sahaja!

Image
Cara Mudah Dan Murah Untuk Turunkan Suhu Badan Anak Demam. Hanya Guna Lemon Sahaja! | Bila ada anak kecil memang anda akan selalu berhadapan dengan situasi anak demam. Biasalah anak-anak yang sedang membesar mudah jatuh sakit terutama sekali demam. Bila anak demam, ibu pun cepat menggelabah apatah lagi kalau suhu badan anak terus panas.

Selain bagi makan ubat doktor, tak salah untuk cuba cara tradisional merawat demam anak seperti dikongsi oleh seorang ibu Puan Syuhada Amir di laman blognya.



Salah satu cara nak turunkan suhu badan anak adalah dengan menggunakan lemon. Ini kerana lemon membantu untuk menurunkan suhu badan yang panas dengan cepat.
Cara nak buat pun senang sahaja. Bahan-bahan yang kita perlukan hanyalah lemon dan air. Lemon boleh dihiris mahupun diperah untuk mengambil jusnya.

1. Air perahan lemon air (Nisbah 1:1)



– Perah lemon ke dalam mangkuk dan campurkan dengan air. – Masukkan ke dalam botol spray dan semburkan di kepala anak kita supaya sentiasa basah. Boleh juga di renda…

Meruang: Kenapa Doktor Melarang Wanita Daripada Melakukan Meruang?

Image
Meruang: Kenapa Doktor Melarang Wanita Daripada Melakukan Meruang? | Meruang? Saya tahu tentang meruang sejak 2 tahun lalu melalui group ibu-ibu dalam whatsapp. Sebelum tu memang saya tak tahu langsung yang wanita kena lakukan meruang selepas haid dan bersama untuk elak mengandung. Tapi tak pernah pun buat sebab takut kan. Saya pun tak tahu macam mana ada wanita yang tak risau daripada melakukan meruang.


Tapi bila tak buat benda tu ada risau jugak, takut la betul ke nanti sisa-sisa darah kotor tu tak keluar dan jadi penyakit. Sehinggalah hari ini saya terbaca tentang bahaya melakukan amalan meruang yang dikatakan boleh menyebabkan bahagian intim wanita ni boleh dimasuki kuman. Post ini dikongsi oleh Doktor Afida Sohana di laman facebook nya.
VAGINAL DOUCHING/MERUANG: KENAPA DOKTOR MELARANG?



‘MERUANG’ adalah istilah BM baru yang saya pelajari minggu ini. Sudah hampeir 15 tahun saya bekerja dalam bidang O&G, tapi memandangkan 14 tahun darinya di luar negara menyebabkan saya kurang ar…

Apa Itu Suntikan Epidural: Wanita Dan Kesan Buruk

Image
Apa Itu Suntikan Epidural: Wanita Dan Kesan Buruk | Mengambil suntikan epidural seakan sudah menjadi perkara biasa pada ibu-ibu yang ingin melahirkan. Sebenarnya suntikan ini juga digalakkan oleh doktor terutama untuk ibu yang pertama kali akan melalui pengalaman melahirkan.
Betulkah Epidural Bagi Kesan Buruk?

Ada pendapat yang epidural boleh bagi kesan migrain atau sakit belakang pada sesetengah ibu. Tapi ia sebenarnya selamat jika dilakukan oleh doktor pakar yang bertauliah. Perkara itu takkan berlaku kecuali dengan satu keadaan iaitu:

Jika suntikan epidural itu menembusi pada DURA (di bahagian yang mengandungi air tulang belakang). Kebocoran ini boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk. Namun jika sekalipun ia terjadi, ia boleh dirawat dengan ubatan dan “bed rest”.

Sebenarnya suntikan ini adalah sangat selamat untuk ibu-ibu bagi melancarkan proses kelahiran. Peratusan kebocoran pada dura adalah sangat kecil jika dilakukan oleh doktor yang bertauliah.
Golongan Wanita Yang Sesuai Dibe…

MAKANAN BAYI DAN GARAM

Image
SOALAN:
Ada ibu yang masak bubur untuk bayi dan tambah kicap. Boleh atau tidak?
RESPONS:
Berapa umur bayinya? Jika baru enam bulan memang lah tidak boleh. Jika sudah dua tahun, sedikit kicap tidaklah terlalu mudarat tetapi elok lah di elakkan sebanyak mungkin.
Untuk bayi enam bulan umumnya tidak ditambah kicap atau garam kedalam makanannya. Ini adalah sebab pada umur begini keperluan pada garam kurang dari satu gram sehari dan ini boleh diperolehi dari susu ibu dan makanan asli tanpa tambahan garam.
Umumnya deria rasa bayi amat sensitif dan tidak perlukan pada rasa masin pada umur enam bulan hingga setahun.

Selepas umur setahun, biasanya bayi akan minta makanan yang dimakan oleh orang lain tetapi pada peringkat ini pun, walaupun tidak mudarat jika sekali sekala diberikan makanan bergaram, ada beberapa syaratnya: Jangan berikan makanan yang dibeli diluar atau makanan segera yang umumnya bukan sahaja banyak garam tetapi mengandungi serbuk perasa yang mengandungi natrium (sodium), contohnya MSG…

Cara Penyimpanan Susu Ibu

Image
Cara Penyimpan Susu Perahan | Credit to kak Nadiah. Semoga ianya dapat dimanfaatkan oleh mereka yang baru dalam bidang ini.

Soalan 1: - Berapa lama susu saya boleh bertahan? a) Suhu Bilik b) Peti Ais (Satu Pintu) c) Peti Ais Bawah ( 2 Pintu) d) Peti Ais Atas ( 2 Pintu) e) Deep Freezer
Jawapan: Lama mana bertahannya susu ibu bergantung kepada suhu peti ais, cuaca di Malaysia dan juga kekerapan kita membuka tutup peti ais. Banyak pendapat mengenai soal berapa lama susu boleh bertahan ini, jadi jawapan ummi ini telah ummi sesuaikan dengan suhu di Malaysia dan juga base pada kekerapan kita membuka tutup pintu ais dan juga pengalaman ummi sendiri (setelah dibuat experiment n error berkali-kali). So inilah jawapan ummi yang ummi rasakan paling sesuai :


a) Suhu bilik - Bertahan selama 4 jam atau paling lama 5 jam sahaja (ummi dah buat experimen pun sebab ummi expressing pumping.
b) Peti Ais (1 pintu) - Bertahan paling lama adalah 2 minggu sahaja. Kerana suhu bagi peti ais satu pintu tidak sama dengan y…

Promosi "Love Omega Rewards" Beli OmegaGuard Dapat Voucher Diskaun RM60

Image
Promosi "Love Omega Rewards" Beli OmegaGuard Dapat Voucher Diskaun RM60 | Berita menarik untuk anda lagi. Bulan merdeka ni siapa beli 5 BOTOL OMEGA GUARD Shaklee bagi RM60 voucher diskaun. Banyak kan. Pelanggan tetap Omega Guard pasti takkan lepaskan peluang ni. Bukan selalu tau Shaklee bagi offer best macam ni.


Omega Guard Shaklee ni sebenarnya suplemen fish oil (minyak ikan) yang membekalkan asid lemak penting namanya Omega 3 di mana tubuh kita tak mampu nak hasilkan sendiri.
Omega 3 ni kita boleh dapatkan dari sumber seperti ikan laut dalam, walnuts, sayur hijau, pecans dan banyak lagi.
Omega Guard Shaklee ini bukan calang-calang minyak ikan yang anda boleh beli dekat farmasi atau kedai-kedai ubat. Omega Guard Shaklee bukan minyak ikan biasa-biasa yang anda boleh dapat dari klinik.
Ramai yang makan supplement minyak ikan atauOmega 3. Tetapi tahukah anda minyak ikan yang anda makan itu betul-betul berkualiti atau anda sekadar 'makan' minyak ikan tanpa kualiti dn khasi…