Posts

Cara Buat Biskut Bayi Yang Mudah Dan Cepat

Image
Cara Buat Biskut Bayi Yang Mudah Dan Cepat | Orang kata nak seribu daya tak nak seribu dalih. Bila ada anak kecil, stok snek untuk kudapan kena sentiasa ada di rumah. Kalau yang beli di luar tu tak pasti bahan-bahannya sesuai atau tidak untuk bayi dan kanak-kanak. Terlalu manis pun tak elok untuk tumbesaran mereka kan.
Belum lagi dengan harganya yang boleh tahan mahal. Sebekas kecil biskut bayi dah mencecah RM20! Jadi, untuk menjimatkan wang ringgit dan sudah tentu ibu-ibu mahu berikan makanan terbaik untuk anak-anak cubalah buat biskut sendiri. Resipi biskut untuk kudapan bayi dan kanak-kanak ini dikongsi oleh Emilia Salim dalam laman Instagramnya.


Bahan-bahan:

1 cawan unbleached flour
2 sudu besar unsalted butter
2 sudu besar olive oil
Air secukupnya

Cara membuat:

1. Gaul semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
3. Canai nipis dan terap menggunakan acuan pilihan.
4. Bakar pada suhu 150°c selama 15 minit/sehingga keperangan/mengikut oven masing-masing…

Skincare NutriWhite Untuk Kulit Lebih Cantik, Halus dan Berseri

Image
Skincare NutriWhite Untuk Kulit Lebih Cantik, Halus dan Berseri | Shaklee bukan saja ada vitamin tapi Shaklee juga ada set penjagaan kulit terbaik yang dihasilkan daripada bahan semulajadi dan bebas daripada bahan kimia.

Nutriwhite ini adalah produk penjagaan dan pencerahan kulit wajah. Sesuai bagi mereka yang mempunyai kulit normal atau berminyak dan mengalami masalah jeragat.
Apa yang ada dalam Set Penjagaan Kulit Nutriwhite Shaklee ni? Gentle Deep Foaming Cleanser - Pencuci muka yang lembut dan segar difomulasikan khas untuk menyucikan kulit muka.Gentle Action Makeup Remover - Penanggal alat solek yang licin dan tidak berminyak. Paling best ia tidak kasar pada kulit.Daily Defense Whitening Essence - Diperkaya dengan bahan-bahan herbal yang mencerahkan sambil menghidratkan dan melembutkan kulit.Ultimate Protection Whitening Lotion - Dengan SPF15 ia merupakan pelembap yang amat berkesan.Spot Whitening Treatment - Mencerah tompok-tompok jeragat akibat panahan matahari untuk wajah lebih …

Bahaya Garam kepada Bayi Bawah Setahun

Image
Bahaya Garam kepada Bayi Bawah Setahun | Cerita pasal garam, ramai di kalangan ibu bapa termasuk saya sendiri tertanya-tanya kenapa tidak boleh bagi garam kepada bayi bawah  setahun. Soalan ni terkenal dari kalangan parents. Ada yang tanya bila boleh bagi garam kepada bayi?
Ada yang cakap macam ni: "Bila bayi dah mula makan saya letak sikit garam dalam makanan dia.." "Umur dia 8 bulan saya dah bagi. Sebab nurse cakap boleh bagi sikit.."
Sebenarnya dalam Buku Rekod Kesihatan Bayi Dan Kanak-Kanak (0 - 6 Tahun), ada tertulis "Elakkan menambah garam, gula atau bahan perisa ke dalam makanan bayi", dalam muka surat 34 - Panduan pemberian makanan pelengkap (Dari 6 bulan sehingga 12 bulan).

Kenapa tak boleh beri garam kepada bayi bawah setahun?

Ini adalah kerana organ penghadaman bayi masih belum matang dan belum berfungsi dengan sempurna. Lagipun, bayi hanya memerlukan kuantiti garam yang sangat sedikit dalam makanan dan minuman. Menurut Dr. Zubaidi, bayi berumur set…

Bahaya Gula Putih Terhadap Kesihatan Yang Kita Tidak Tahu

Image
Bahaya Gula Putih Terhadap Kesihatan Yang Kita Tidak Tahu | Gula putih atau gula pasir halus sememangnya menjadi sebahagian daripada kehidupan masa kini sehinggakan ada yang seperti tidak boleh hidup tanpa bahan pemanis ini.
Menurut Ensiklopedia bebas, Wikipedia, bahan utama yang digunakan dalam pembuatan gula ialah tebu dengan tebu kuning dan tebu hitam biasa digunakan.

Dilaporkan kira-kira 107 buah negara menanam tebu untuk menghasilkan sekitar 1,324 juta tan gula. Negara pengeluar terbesar gula, mengikut Wikipedia ialah Brazil, India, China dan Pakistan.

Batang tebu yang tebal menyimpan sukrosa. Secara ringkasnya, daripada air tebu yang kaya dengan sukrosa ini, gula dihasilkan.



Bahaya gula putih

Rasa gula sememangnya manis tetapi di sebalik kemanisan itu ia sebenarnya mengundang bahaya!

Pada 1929, Sir Frederick Banting, penemu bersama insulin (hormon utama mengawal metabolisme glukos dalam tubuh manusia) mendapati diabetes ialah penyakit lazim dalam kalangan pemilik ladang tebu…

Masalah Pedih Ulu Hati Ketika Berpuasa

Image
Masalah Pedih ulu hati ketika berpuasa | PERNAHKAH anda tiba-tiba berasa sakit pada bahagian bawah dada yang kemudiannya terus naik ke leher? Anda baru saja makan dan tiba-tiba anda merasai makanan yang dimakan seakan-akan naik ke tekak atau ada cecair agak pahit terutama apabila anda membongkokkan badan.



Pada mulanya anda menganggap simptom itu disebabkan berpuasa, tetapi kemungkinan gejala yang dikenali sebagai pedih hulu hati atau gastro oesophageal reflux disease (GERD).
Pedih ulu hati bermaksud seseorang itu merasakan sensasi seperti terbakar atau rasa panas dan pedih di bahagian dada ataupun di bahagian tengah perut di bawah permukaan dada. Pedih ulu hati selalunya dapat dirasakan naik dari dada ke leher, tekak dan juga rahang.
Apakah penyebab masalah pedih ulu hati?


Masalah pedih ulu hati disebabkan oleh asid perut menggangu kawasan bawah esofagus. Ia terjadi kerana injap di bahagian atas perut dikenali sebagai lower esophageal sphincter(LES) tidak tertutup. Asid ini memasuki es…