13 KELEBIHAN SHAKLEE LECITHIN YANG ANDA PERLU TAHU

Kalau sebut je vitamin seperti B-Complex, Multivitamin, Vitamin C, rasanya ramai yang tahu sedikit sebanyak fungsi-fungsi vitamin ni. Betul kan?? 

Tetapi bagaimana dengan Lecithin? Saya sendiri tak berapa familiar sangat dengan Lecithin ni sehinggalah saya ditemukan dengan Shaklee.

Cuma sekarang ni bila dah masuk dunia vitamin-vitamin ni, bertambahlah lagi pengetahuan saya. Lecithin antara vitamin popular dikalangan mereka yang nak kurus. Ini adalah kerana salah satu fungsinya ialah membantu memecahkan lemak. 

Namun rasanya ramai yang tak tau bahawa sebenarnya fungsi Lecithin itu banyak. Ia berfungsi lebih dari memecahkan lemak semata-mata.

Sekilas fakta: Lecithin itu sendiri adalah lemak.. FAT?? 

Opppss..Lecithin dinamakan sebagai "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat dengan lemak. 

Dalam perkataan ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah. Dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membran.



Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan. Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans dan lain-lain.

Dan tahukah anda?

Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin.

Dan yang menariknya ialah Lecithin Shaklee merupakan Lecithin yang berasaskan dari soybean.

13 kelebihan Lecithin yang anda perlu tahu dan wajib tahu!

♥ Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab itulah ia dapat membantu mencegah penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika seseorang yang berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.

♥ Lecithin bertindak mengemulsikan lemak (maksudnya ia membantu memecahkan lemak). Sebab itulah Lecithin disukai mereka yang nak kurus.

Tahukah anda?

Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

♥ Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan.Tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mudah mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan.

Banyak faktor seperti bahan-kimia kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan-bahan metal, dadah, food additives, pesticides, etc. 

Semuanya boleh menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat. Jadi dengan cara menambahkan pengambilan Lecithin adalah jalan yang terbaik.

♥ Lecithin membantu mengurangkan penyakit berkaitan hati.

♥ Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya fungsi saraf akan menjadi kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.

♥ Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membaluti sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Disamping itu, struktur Lecithin itu sendiri dapat melindungi sel dari teroksida.

♥ Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, di mana ia penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory).

Lecithin dipercayai mampu mengurangkan senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.

♥ Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

♥ Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yang ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.

♥ Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi-sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.

♥ Lecithin adalah zat utk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat & cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mengurangkan eczema.

♥ Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Ini kerana ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah gejala-gejala menopause.

♥ Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE. Bile ni fungsinya adalah untuk mencairkan lemak dan pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan.

* Credit: RahsiaVitamin.com

#Nota : Sebiji Lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin. 

P/s : Bagi mereka yang bercadang nak kuruskan badan, disarankan ambil 3 biji Lecithin 2 kali sehari selepas makan. Boleh ambil 3 biji lepas breaskfast/lunch dan 3 biji lepas dinner. Insyaallah jika diambil dengan konsisten, anda akan nampak hasilnya kelak!

Anda boleh terus mendapatkan rangkaian Produk Shaklee di butang eSell di bawah (klik). Pastikan produk yang betul sebelum membuat pembayaran, dan anda boleh uncheck mana yang tidak berkenaan. Kemudian sila hubungi kami untuk mendapatkan cara penggunaan atau pemakanan eksklusif setelah pembelian dibuat.


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b440cc1f36911a5256b3dc30a1d599ba

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee,
hubungi:

SMS/WhatsApp: 016-842 5632
E-mail: mynutrisisihatcantik@gmail.com
Masukkan No. ID Sponsor : 944001 jika daftar keahlian (Express Enrolment) di "Join Now".

Popular posts from this blog

IDEA MENU MAKANAN BAYI 6 HINGGA 12 BULAN

Perut Sering Mengeras Ketika Hamil?

Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM