TANDA TANDA HAMPIR BERSALIN

Lamanya tak update blog kan.. Mesti korang rindu ni kan.. Tak sedar kita dah melangkah ke tahun yg baru lagi..


 Happy New Year Kawan kawan..



Ok.. Awal tahun ni saya nak kongsi tanda tanda hampir nak bersalin.


http://elliestory4health.blogspot.com/2016/01/tanda-tanda-hampir-bersalin.html


Bayi Turun Ke Bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Korang mungkin terasa:
✿ sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
✿ kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
✿ sakit perut, memulas
✿ kerap buang air besar
✿ kerap terkentut


Keluar Lendir Pekat/Berdarah

Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu. Ni salah satu tanda semasa saya nak bersalin.. Turun darah macam period..


Rahim Mula Menipis

Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.


Sakit Belakang

Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan. Ulangi lagi. Korang juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran. Jika sukar untuk berjalan, minta suami korang urut belakang dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.


Pecah Air Ketuban

Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.


JOM SHARE UTK PENGETAHUAN BERSAMA.


Follow Kate Ginting untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

DISCLAIMER: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. Any statements in this website have not been evaluated by the Food and Drug Administration. Products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. If you require any medical related advice, contact your physician promptly.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia.

Untuk order produk, mendaftar jadi ahli, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:

WhatsApp: 016-842 5632 (WhatsApp sahaja)

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now" dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

Popular posts from this blog

IDEA MENU MAKANAN BAYI 6 HINGGA 12 BULAN

Perut Sering Mengeras Ketika Hamil?

Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM