Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM

Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM | Alkisahnya bila diri sendiri yang ada GDM atau Gestational Diabetis Mellitus (kencing manis ketika mengandung) untuk kali keduanya mengandung. Masa mengandung Ellie pun kena GDM juga dan syukur masih terkawal dan masa buat BSP pun cantik ja bacaannya.

Mommies yang ada GDM bolehlah follow menu ni. Ni ada list Indeks Glisemik (GI) saya jumpa blog kawan. 

Apa benda indeks glisemik ni? Blood sugar levels. Carbohydrates that break down quickly during digestion and release glucose rapidly into the bloodstream have a high GI; carbohydrates that break down more slowly, releasing glucose more gradually into the bloodstream, have a low GI.


Basically, makanan yang tergolong dalam GI rendah tu yang elok untuk dimakan. Yang GI tinggi boleh makan juga, tapi tak boleh makan banyak sangat.

Contoh makanan yang tinggi GI (Elak daripada makan banyak atau jangan makan langsung!) 

👉 Roti putih
👉 Emping jagung 
👉 Ubi kentang 
👉 Ubi kayu 
👉 Roti mil penuh 
👉 Nasi putih 
👉 Bertih jagung 
👉 Labu 
👉 Lobak merah 
👉 Kurma
👉 Tembikai 
👉 Pisang 
👉 Glukosa 
👉 Maltosa 
👉 Teh tarik 

Contoh makanan yang sederhana GI (Boleh makan sikit-sikit) 

👉 Beras basmathi
👉 Pita 
👉 Tosei 
👉 Jagung 
👉 Ubi keledek 
👉 Idli 
👉 Capati 
👉 Nenas 
👉 Betik 
👉 Kiwi 
👉 Ais Krim 
👉 Sukrosa 
👉 Madu 

Contoh makanan rendah GI (Makanlah banyak-banyak!) 

👉 Beras perang 
👉 Oatmeal 
👉 Ubi keladi 
👉 Spaghetti 
👉 Macaroni 
👉 Laddu 
👉 Sushi 
👉 Sayuran hijau 
👉 Oren 
👉 Pear 
👉 Mangga 
👉 Epal 
👉 Prunes 
👉 Kacang kuda 
👉 Kacang panggang 
👉 Kacang soya 
👉 Kacang hitam 
👉 Kacang hijau 
👉 Lentil 
👉 Kidney beans 
👉 Yoghurt 
👉 Susu 
👉 Laktosa 
👉 Fruktosa 
👉 Jus oren 

Cadangan menu harian untuk ibu yang ada GDM:

Sarapan

1 gelas susu rendah lemak
1 cawan oats 

Atau 

1 cawan mee/kuew teow/mihun sup 
1 gelas susu rendah lemak 
Setengah biji epal 

Atau 

1 keping capati 
2 sudu makan kuah dhal 
Setengah biji mangga 

Minum pagi 

1 keping roti mil penuh bakar 
1 sudu teh marjerin 
1 kotak mancis daging cincang berempah 
1 cawan teh 

Atau 

1 ketul pau ayam 
1 cawan milo O 

Atau 

2 biji karipap kecil berinti daging 
1 cawan teh O 

Makan tengahari 

1 cawan nasi putih
1 cawan bayam tumis air 
1 ekor ikan selar masak asam pedas 
Setengah biji jambu batu 
Air kosong 

Atau 

1 cawan nasi ayam 
1 peha ayam panggang 
1 mangkuk sup 
3 keping tomato segar 
1 helai daun salad 
1 biji oren 
Air kosong 

Atau 

1 setengah cawan spaghetti 
1 senduk sos ayam 
1 mangkuk salad 
1 biji oren 
air kosong 

Minum petang 

3 keping biskut krim kraker 
3/4 cawan yogurt rendah lemak 
1 potong betik 

Atau 

1 biji karipap 
1 gelas susu rendah lemak 
Setengah biji epal 

Atau 

2 biji popia basah kecil 
1 gelas susu rendah lemak 
1 biji oren 

Makan malam 

1 cawan nasi putih 
2 ketul daging masak kicap 
1 senduk kangkung tumis air 
1 potong betik 
Air kosong 

Atau 

1 cawan nasi goreng 
1 ketul peha ayam 
1 senduk kobis goreng 
1 potong tembikai susu 
air kosong 

Atau 

1 mangkuk kuew teow tomyam 
2 ketul daging 
1 potong tembikai susu 
Air kosong 

Minum malam 

3 keping biskut marie
1 gelas susu rendah lemak

Atau 

1 keping roti putih 
1 keping keju rendah lemak 

Atau 

1 biji muffin coklat 
1 gelas susu rendah lemak 

Formula makan untuk orang ada kencing manis ni ialah kuantiti makanan sikit tapi kerap makan. Makan sikit tapi kerap, Macam cadangan menu kat atas ni untuk 6 kali makan. 

Janganlah 6 kali makan tapi tiap kali tu makan nasi ja. Bukan ja gula yang naik, berat pun naik juga. Tak semestinya kene follow 100% menu ni. Nasi still boleh makan tapi dalam kuantiti sikit dan tak bertambah. Kalau dulu 2 pinggan sekali makan. Sekarang dah tak boleh wat macam tu. Kalau masak pun jangan bubuh gula Kicap pun letak sikit-sikit ja.. 

Supplement yang saya cadangkan untuk ibu mengandung yang ada masalah kencing manis ada lah seperti berikut; 

Set Ibu Hamil Shaklee untuk kencing manis 


Vitalea – Mengandungi chromium untuk mengekalkan tahap normal glukosa dalam darah dengan meningkatkan penggunaan insulin oleh badan.

B-complex – Menukarkan glukosa berlebihan di dalam darah kepada tenaga.

Vitamin C – Memperbaiki toleransi glukosa di dalam darah serta kadar vitamin C yang tinggi akan merendahkan kadar sorbitol yang merupakan sejenis glukosa berbahaya jika terkumpul dengan banyak di dalam darah. 

Ostematrix – Membekalkan Magnesium untuk meningkatkan kadar rembesan insulin serta mengurangkan rintangan insulin. 

ESP – Sumber makanan dengan kadar indeks glisemik yang rendah akan memecahkan makanan lebih perlahan dan mengawal peningkatan kadar gula di dalam darah. 


Anda boleh terus mendapatkan rangkaian Produk Shaklee di butang eSell di bawah (klik). Pastikan produk yang betul sebelum membuat pembayaran, dan anda boleh uncheck mana yang tidak berkenaan. Kemudian sila hubungi kami untuk mendapatkan cara penggunaan atau pemakanan eksklusif setelah pembelian dibuat.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b440cc1f36911a5256b3dc30a1d599ba

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. 

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi: 

✆ SMS/WhatsApp: 016-842 5632 
✉ E-mail: mynutrisisihatcantik@gmail.com 
✍ Masukkan No. ID Sponsor : 944001 jika daftar keahlian (Express Enrolment) di "Join Now".

Popular posts from this blog

IDEA MENU MAKANAN BAYI 6 HINGGA 12 BULAN

Perut Sering Mengeras Ketika Hamil?