SET PENYUSUAN SHAKLEE TIDAK BERKESAN

SET PENYUSUAN SHAKLEE TIDAK BERKESAN | NUTRISI SIHAT CANTIK


"Saya makan full set menyusu tapi tak berkesan pun..."
"Susu tak banyak pun.."


Saya percaya ramai ibu-ibu makan dan consume produk shaklee untuk menyusukan bayi mereka. Dan ramai yang bagi feedback yang baik dan ada juga yang cakap tak berkesan. Orite, dalam entry ni saya akan cerita 5 cara supaya set penyusuan shaklee ini berkesan kepada ibu-ibu di luar sana.
http://elliestory4health.blogspot.com/2016/09/set-penyusuan-shaklee.html


Tahukah ibu-ibu?
Set Menyusu Shaklee merupakan antara set Shaklee yang PALING POPULAR sejak tahun 2009. Dah lama kan. Tahun ni (2009) saya baru tamat diploma. Hehehe..

Penyusuan susu ibu merupakan salah satu cara TERBAIK untuk pemakanan bayi anda. Seperti yang kita sedia maklum susu ibu mengandungi nutrisi lengkap yang diperlukan oleh bayi untuk kesihatan dan tumbesaran yang sihat dan normal. Walaupun saya tak menyusu anak saya secara direct tapi masih susu badan juga. Selama dia minum susu badan, Ellie jarang sakit dan tak ada sembelit. Walaupun dia tak gemuk macam anak-anak lain, BMI masih ok.(Ikut mamanya yang slim melim ;) ;) ). Dan berat masih naik setiap kali berklinik.  Tapi bila saya bagi dia susu formula, dia sembelit. kasihan my baby. Saya bagi dia susu formula sebab saya pregnant second baby. Terpaksa stop susu badan sebab susu pun makin kurang dan saya ialah Exclusive Pumping Mom. Jadi macam tak larat bangun setiap 4 jam untuk pam susu. Morning sickness pun teruk.

Banyak kajian menunjukkan penyakit berkaitan pernafasan dan meningitis KURANG BERLAKU di kalangan bayi susu ibu. Ini adalah kerana SUSU IBU mengandungi sel-sel imun semulajadi seperti ANTIBODI yang melindungi bayi daripada jangkitan kuman dan penyakit.

Oleh sebab itu sangat penting bagi ibu menyusu menjaga pemakanan yang sihat bagi mengekalkan pengeluaran susu ibu yang sihat dan lancar. 

SUPLEMEN DAN PENYUSUAN SUSU IBU


Pengambilan vitamin bertujuan untuk memastikan tubuh ibu sentiasa sihat, bertenaga, ceria dan secara tidak langsung mampu merangsang penghasilan susu untuk si manja. Pengambilan suplemen sahaja bukan jalan pintas untuk membanyakkan susu ibu.
SET PENYUSUAN SHAKLEE TIDAK BERKESAN


SUPPLY vs DEMAND = Semakin kerap bayi ibu-ibu menyusu, semakin banyak susu yang akan dihasilkan oleh payudara.

5 perkara penting yang perlu diamalkan dengan konsisten:
  • Kerap menyusukan bayi (On demand). Bagi ibu yang bekerja, perlu mengepam dengan konsisten setiap 2- 3 jam sehingga payudara benar-benar kosong. 
  • Power Pumping - Mengepam setiap 2-3jam sekali dgn mengambil masa 15-20minit bagi kedua-kedua belah.
  • Pengambilan air kosong yang mencukupi setiap hari iaitu tidak kurang dari 3 liter sehari.
  • Makan makanan yang seimbang. Tidak digalakkan mengamalkan diet yang keterlaluan sepanjang tempoh penyusuan. 
  • Persiapkan minda agar sentiasa positif. Berdoa pada Tuhan agar diberikan rahmat dan kasihnya untuk menjalankan tanggungjawab ini.

"Susu ibu kaya dengan antibodi untuk melindungi bayi daripada penyakit yang tidak terdapat di dalam mana-mana susu formula."


Berikut adalah cadangan nutrisi yang sesuai diambil oleh ibu-ibu menyusu. Antara vitamin yang memberi manfaat kepada ibu dan bayi ialah:

PROTEIN
  • Bayi memerlukan banyak protein untuk membantu pertumbuhan yang sihat kerana protein merupakan asas tubuh badan kita. Sel tubuh kita dihasilkan daripada protein yang sihat.
  • Protein dari sumber yang baik juga penting untuk menggalakkan penghasilan susu ibu yang lancar dan memekatkan susu badan.
  • Ia memberikan tenaga kepada ibu-ibu supaya tidak letih.
  • Manfaat lain: Kekal Muda, kulit berseri dan anjal tiada lagi jerawat, memulihkan pigmentasi, membina dan memperbaiki tisu badan, menegangkan payudara.
  • Membekalkan vitamin dan mineral penting yang ibu-ibu tidak dapat perolehi dari diet harian. Vitamin dan mineral yang sihat membantu menghasilkan susu ibu yang kaya dengan nutrisi serta dapat menyokong kesihatan ibu dan anak menjadi lebih baik.
  • Membantu memelihara kesihatan sistem saraf bayi, penghasilan hormon, pembentukan sel darah merah dan membekalkan sumber tenaga kepada sel.
  • Penting untuk pembentukan dan pembaikan tisu badan, yang mana ia sangat penting dalam proses tumbesaran bayi.
KALSIUM
  • Susu ibu terdiri daripada lebih kurang 40% kalsium. Kalsium diperlukan untuk pertumbuhan tulang dan gigi bayi.
  • kalsium shaklee bantu supaya kuantiti susu tak berkurang ketika haid.
  • Membantu masalah sembelit dan ibu-ibu sentiasa bertenaga dan tidak mudah letih lesu.
  • Manfaat lain: Membantu pembinaan darah,tulang, gigi dan saraf, mengelakkan osteoperosi dan rasa sengal kaki dan tulang belakang.
✅ OMEGA 3
  • Asid lemak Omega-3 dapat membantu perkembangan otak dan mata bayi. Kajian saintifik telah membuktikan lebih banyak Omega-3 yang terdapat di dalam otak dapat membantu neuron berkomunikasi dengan lebih baik.
ALFALFA
  • Mengandungi banyak nutrien dan vitamin penting seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, Kalsium, Zinc dan Zat besi.
  • Alfalfa juga banyak digunakan secara tradisional oleh ibu menyusu sebagai milk booster kerana mempunyai 1001 khasiat. 
  • Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim. Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.
  • Turut membantu perkumuhan (lebih lawas) dan membuang angin dalam badan. Secara automatik kesan baik pada bayi (susah nak kena kembung).
* Alfalfa tidak boleh diambil oleh pesakit SLE dan mereka yang alergi terhadap alfalfa.
* Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan.

Nak tahu cara pengambilan yang berkesan?? Tak perlu susah-susah mencari, saya boleh bantu ibu-ibu semua.

Beli online Set Menyusu Shaklee di sini (Klik). 100% secured.

Anda boleh terus mendapatkan rangkaian Produk Shaklee di butang eSell di bawah (klik). Pastikan produk yang betul sebelum membuat pembayaran, dan anda boleh uncheck mana yang tidak berkenaan. Kemudian sila hubungi kami untuk mendapatkan cara penggunaan atau pemakanan  eksklusif setelah pembelian dibuat.


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b440cc1f36911a5256b3dc30a1d599ba
         
*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, 
hubungi:

SMS/WhatsApp: 016-852 5632 (Kate Ginting)
E-mail: mynutrisisihatcantik@gmail.com
Masukkan No. ID Sponsor : 944001 jika daftar keahlian (Express Enrolment) di "Join Now".

Popular posts from this blog

Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM

Apa Kata Doktor: Epidural Punca Sakit belakang Selepas Bersalin