Period Tak Teratur Selepas Bersalin

http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/period-tak-teratur-selepas-bersalin.html

Period Tak Teratur Selepas Bersalin | Ramai ibu selepas melahirkan anak mengalami haid yang tidak teratur. Ada juga yang langsung tidak keluar darah haid. Risau kan? Bimbang pula jika hamil lagi sedangkan bayi masih kecil.

Selepas bersalin, badan akan mengeluarkan hormon prolaktin yang berperanan dalam pengeluaran susu ibu. Kewujudan hormon prolaktin telah menyekat tubuh untuk mengeluarkan hormon estrogen. Hormon estrogen inilah yang memainkan peranan dalam kitaran haid seseorang wanita. 

Oleh sebab itu, wujud ibu-ibu yang tidak didatangi haid dalam tempoh setahun kerana penyusuan eksklusif untuk si comel.

Haid ialah darah alami yang keluar dari perempuan yang sihat. la adalah tanda seseorang wanita itu sihat dan normal dan menunjukkan bahawa seseorang wanita itu subur dan sudah bersedia untuk hamil. Namun, wanita yang mengalami kitaran haid tidak normal selepas bersalin, ia menjadi igauan kerana jika tidak berhati-hati, mungkin berlaku ‘ter accident’ hamil semasa bayi masih kecil. .

Seperti yang kita tahu haid akan terhenti bila bermula kehamilan. Selepas bersalin, ibu akan mengalami keluarnya darah nifas antara 40 hingga 60 hari. Selepas tamat tempoh nifas, organ pembiakan akan kembali normal. Selalunya, haid pertama akan datang selepas sebulan dari nifas berakhir.

Bagaimanapun ada segelintir wanita mengalami kitaran haid tidak sempurna seperti sebelum hamil iaitu mengalami haid dalam tempoh masa yang panjang, singkat malah tiada langsung mendapat haid. Selain itu, ada juga mendapat haid keadaan yaang sedikit atau banyak. Namun gangguan haid tidak normal selepas bersalin adalah perkara biasa dan tidak bahaya jika tidak berpanjangan. Situasi ini biasanya kembali normal selepas bayi berhenti menyusu susu ibu atau mulai makan makanan pejal antara enam sehingga 12 bulan.

Tempoh datang haid seorang wanita yang menyusu selepas bersalin adalah tidak sama setiap orang, waktunya juga tidak boleh dijangka. Jika dibiarkan terlalu lama akan mempengaruhi sikap dan sifat seorang wanita.

Jika ibu tidak menyusukan si comel secara eksklusif, ibu juga boleh mengalami masalah haid tertunda. Putaran haid yang terlalu lama atau kurang. Ini dikenali sebagai hiperprolaktinemia. Keadaan ini akan menyebabkan amenorrhea di mana ibu tidak mengalami haid sepanjang tahun atau oligomenorrhea (putaran haid lebih 35hari) atau polymenorrhea (putaran haid kurang daripada 21 hari).

Selepas bersalin bagi wanita yang tidak melakukan penyusuan susu ibu, haid akan datang antara tiga dan 10 minggu selepas bersalin (secara purata 45 hari). Jika anda menyusukan secara eksklusif, anda mempunyai tempoh masa yang panjang tanpa ketiadaan haid.

Oleh itu, ibu dinasihatkan untuk mengambil ubat pencegah kehamilan seperti pil, suntikan atau implan. Namun diingatkan pengambilan pil yang tidak teratur akan menyebabkan gangguan haid.

Period Tak Teratur Selepas Bersalin
  • Hormon Prolaktin berlebihan – hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya. 
  • Pil perancang – pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.
  • Tekanan perasaan / StressStress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian. Bagi ibu yang baru melahirkan, emosi sedikit terganggu kerana baru hendak menyesuaikan diri dengan si comel. Emosi terganggu juga menyumbang kepada kecelaruan hormon dalam tubuh seterusnya menganggu haid ibu.
  • Penyusuan bayi – sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi.

Period Tak Teratur Selepas Bersalin

Kesan haid tidak teratur
"Dari pengalaman saya, kedua-dua anak sepenuhnya susu ibu. Semasa anak sulong memang tiada masalah haid, setiap bulan setelah habis nifas datang tepat pada masa dalam kitaran haid 28 – 30 hari. Jadi saya tidak risau akan kesihatan dalaman sekali gus boleh merancang sediri untuk anak kedua.

Pengalaman anak kedua haid datang setelah umurnya 4 bulan, selepas itu haid jadi tidak teratur. Ada sampai 2 bulan tidak datang haid. Mood pun swing, sakit kepala seperti migrain, mangsa keadann sudah tentu suami dan anak-anak. Selain itu perasaan risau ada juga (terlekat yang ketiga). Saya dan suami memang memilih untuk merancang secara natural tanpa pil perancang atau kaedah perancang yang lain.” - Puan Fuzy Idris

Apakah yang boleh membantu?

Di Shaklee kami ada GLA Complex untuk membantu anda atasi masalah haid tak teratur.

http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/period-tak-teratur-selepas-bersalin.html

Khasiat Gla Complex dapat membantu!
  • Memperbetulkan dan memperbaiki keadaan haid yang tidak teratur jika diambil secara konsisten setiap hari. Apabila period teratur mudah untuk merancang kehamilan kerana mudah menentukan hari subur.
  • Meningkatkan kesuburan pada wanita
  • Mampu mengawal dan mengatur ketidakstabilan hormon wanita sebagai langkah utama bagi meningkatkan kesuburan. Selain itu, GLA complex membantu tubuh menghasilkan sejenis mukus yang dipanggil ‘cecair kesuburan’ di dalam rahim. Bagi untuk merancang tidak hamil “tanda” ini dapat memberi isyarat kepada anda bahawa anda sedang subur. Jadi elakkan sperma menembus masuk!
  • Memelihara kesihatan – Borage merupakan herba tradisi kegemaran orang Barat. Fungsi borage merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina
  • Mengawal hormon estrogen dan testosteron.
  • GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon lelaki dan wanita yang mana prostaglandin ini melegakan simptom PMS (simptom pra-haid) seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan rasa sakit pada payudara.
  • Melambatkan menopause (putus haid) 
  • Memperbaiki keadaan menopaus seperti berpeluh-peluh , insomnia, dada berdebar-debar, ketidakhadaman, depresi dan rasa cepat marah. 
  • Melambatkan proses penuaan, mengetatkan uterus dan menjadikan kulit kelihatan kulit lebih muda.
  • Mencantikkan kulit – Memperbaiki inflamasi kulit seperti ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, bintik penuaan, fungus dan kurap. Ia juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma dan artritis.
  • Mencantikkan rambut – Memperbaiki tekstur rambut, rambut kering dan masalah rambut gugur.
  • Pelangsingan – Merendahkan kolestrol LDL, menghalang penambahan berat badan, memberi tona pada kulit dan otot wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.
  • Menentang kanser – GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imunisasi tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
  • Menghalang komplikasi diabetes
  • Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh paras gula dalam darah yang tinggi.
  • Menghalang tekanan darah tinggi – Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, mengembangkan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung seperti Arteriosklerosis (pengerasan arteri – dinding arteri menjadi keras dan kurang lentur kerana bahan lemak terkumpul dibawah lapisan sebelah dalam dari dinding arteri) dan myocardial infarction (blood clot – salur darah tersumbat lantas menghalang pengaliran darah pada otot jantung).
  • Memperbaiki masalah prostat dan kerap kencing pada golongan lelaki.
  • Hiperaktif dan austisma (ADD/ADHD) – Terbukti secara klinikal bahawa minyak ikan GLA memperbaiki keadaan kanak-kanak berautisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif.

Vitamin ini ada banyak kebaikkannya, saya highly recommended untuk kaun wanita yang ingin merancang kehamilan sendiri tanpa pil atau suntikkan hormon, kerana kaedah perancang lain akan memberi kesan sampingan masa panjang. Dengan Mengamalkan GLA complex haid lebih teratur dan mudah untuk mengelak terbabas pada waktu subur. Jika haid tidak datang jangan ingat anda dalam keadaan selamat untuk tidak hamil. Sudah tentu dengan haid yang teratur emosi lebih tenang! 


Testimoni Customer:

  "Alhamdullah, dah 4 bulan sy amalkan GLA, ada juga terskip, period sy dah kembali teratur, tak lewat2 lagi. Jerawat pun mmg susah nak naik walaupun masa period.. Mmmg best la.. GLA dan oste yang paling wajib saya makan..."

http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/period-tak-teratur-selepas-bersalin.html

" Saya baru try GLA 1 dec aritu.. Alhamdulillah setakat ni memang nampak kesannya.. Kalau dari segi kulit tu, belum nampak lagi la. Tapi dr segi period circle. Memang nampak kesan.. Sy ni dah 4 bulan lebih period mesti seminggu sekali. Sampai risau dibuatnya. Period sikit2, sekejap2. Sampai confius period ke ape. Hehe... N now dari 1 dec aritu sy ambil. skrg dah masuk 20 hari dah takde da period seminggu sekali tu. Memang clean..."

http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/period-tak-teratur-selepas-bersalin.html

" Jeragat kurang... Hehehe.. Memang perubahan pada kulit muka :) " - Puan Azrin

"Saya jeragat + parut2 pembawaan baby dulu dah pudar banyak..." - Puan Syafiza

http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/period-tak-teratur-selepas-bersalin.html

 "Adik kata lepas makan GLA.. Kalo dulu period pain sakit 7/10 now dah 3/10.."

http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/period-tak-teratur-selepas-bersalin.html
 
Kenapa berlengah lagi, sedangkan anda sudah bertemu jalan penyelesaian. Hanya dihujung jari. Selangkah lagi untuk mendapatkannya.
 

 
Anda boleh terus mendapatkan rangkaian Produk Shaklee di butang eSell di bawah (klik). Pastikan produk yang betul sebelum membuat pembayaran, dan anda boleh uncheck mana yang tidak berkenaan. Kemudian sila hubungi kami untuk mendapatkan cara penggunaan atau pemakanan  eksklusif setelah pembelian dibuat.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b440cc1f36911a5256b3dc30a1d599ba

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, 
hubungi:

SMS/WhatsApp: 016-852 5632 (Kate Ginting) 
E-mail: mynutrisisihatcantik@gmail.com 
Masukkan No. ID Sponsor : 944001 jika daftar keahlian (Express Enrolment) di "Join Now".

Popular posts from this blog

Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM

Apa Kata Doktor: Epidural Punca Sakit belakang Selepas Bersalin