10 Tips Elakkan Baju Berbau Hapak


10 Tips Elak Baju Bau Hapak || Tak bersidai 2 hari? Itu dah melampau kan? Tapi, jangan terkejut sebab sebenarnya ramai orang yang alami masalah baju hapak terutama bila tiba musim hujan.

Baju berbau hapak memang tak best. Busuk sangat! Tapi ada ketika kita tak boleh nak elak. Letaklah macam-macam pencuci dan pewangi, masih lagi berbau hapak sampai semerbak satu rumah.
 
http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/tips-elakkan-baju-berbau-hapak.html 

Punca Pakaian Berbau Hapak 
  • Lupa sidai kain. Masalah ini bukan sahaja berlaku kepada ibu yang bekerja malah juga kepada surirumah. Kadangkala pelbagai kerja rumah hendak diuruskan dengan anak-anak kecil lagi sehingga terlupa menyidai pakaian. Semalaman baju di dalam mesin basuh sudah cukup menjadikan pakaian berbau hapak.
    • Ampaian terhad. Rumah seperti apartment, kondominium, flat dan seangkatan dengannya selalunya menjadikan balkoni untuk menyidai baju. Sekiranya balkoni hanya sekangkang kera, bagaimana? Sidai dalam bilik tanpa pancaran matahari.
    • Musim hujan. Baju banyak perlu dibasuh, cuaca lembab, ampaian terhad, kain yang terkumpul lambat pula keringnya. Tertangguh-tangguh akibat cuaca tidak mengizinkan menjadikan pakaian bertambah bau hapak kan. Lebih parah bila satu rumah berbau kepam baju lembab.

    Oleh itu kita sebagai super mama ni kena bertindak lebih bijak. Bila masalah ini berlarutan, takkan nak duduk diam ja kan? Bukan sahaja pakaian sekolah anak, pakaian bekerja anda dan suami, cadar, kain, selimut perlu diselamatkan. Bau hapak bukan sahaja mengundang ketidakselesaan hidung yang menghidu, malah tanpa kita sedari ia mengundang bakteria yang menyebabkan bau. 

     Sini saya nak kongsi beberapa Tips Untuk Atasi Masalah Pakaian Berbau Hapak. 

    http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/tips-elakkan-baju-berbau-hapak.html
    • Jemur kain secepat mungkin. Kalau basuh baju dengan mesih basuh, bila bunyi siap dibasuh teruslah menjemurnya. Jika dibiar lama memang berbau hapak sebab kulat suka tempat yang lembap.
    Saya ingin kongsi pengalaman saya pernah terlupa nak jemur baju. Dua hari dalam mesin pengering dan bau baju dah lain. Terpaksa cuci balik.
    • Rancang waktu membasuh pakaian. Contohnya basuh sebelum mula memasak, siap memasak terus sidai kain. Elakkan membasuh pakaian di tengah malam. Kalau tertidur, faham-fahamlah sendiri. ;)
      • Jemur di bawah terik matahari. Pancaran matahari sangat membantu mempercepatkan kain untuk kering dan mengurangkan risiko pakaian berbau hapak. Jika terpaksa jemur baju dalam rumah, pastikan sistem pengudaraan ada. Contohnya buka tingkap dan kipas. Biarkan udara bergerak. Kalau lembap, itu yang akan menjemput bau hapak.
        • Menggunakan daun pandan. Daun pandan boleh dijadikan haruman semulajadi yang menyegarkan dan membantu menghilangkan masalah bau hapak pada pakaian. Anda boleh membuat sendiri portpuri atau bunga rampai dari daun pandan dan digantung di dalam almari. Tak rajin? Ambil daun pandan, carik-carikkan kemudian ikat kesemuanya, letak saja di dalam almari. Siap!
        • Rendam semula. Agak leceh apabila pelu direndam semula untuk menghilangkan bau hapak pada pakaian. Silap hari bulan, terlalu lama merendam sehingga terlupa mengundang bau yang tengit dan tidak menyenangkan. Berbalik kepada “rancang waktu” untuk merendam. Cukup dengan merendam sekejap sahaja dengan sedikit sabun yang berbau harum, kemudian basuh semula dengan mesin basuh. TAPI JANGAN LUPA SIDAI pula ya!
        • Elakkan tindih baju. Kaedah terbaik menyidai pakaian adalah dengan menggunakan penyangkut pakaian (hanger). Selain menjimatkan ruang, ia membantu mempercepatkan kain untuk kering.
          • Memilih pencuci pakaian yang tepat. Pastikan pencuci pakaian anda mengandungi enzim semulajadi ini bukan sahaja berkesan untuk membersihkan pakaian malah juga tidak meninggalkan sebarang kesan buruk terhadap bumi. Pilihan sabun semulajadi bukan sahaja selamat, malah boleh elakkan baju berbau hapak. Selain terbau keharuman pakaian yang dicuci, anda juga mampu menghidu udara yang bersih dan nyaman.
            • Basuh baju guna air bersih. Walaupun air hujan adalah air mutlak, elakkan basuh baju dengan air hujan. Air hujan kan ada bahan kimia dan sebagainya jadi percampuran bahan-bahan itu semua mungkin boleh menyebabkan baju berbau.
            • Sukatan sabun yang betul. Mungkin nak baju berbau wangi, jadi main senduk jeasabun tanpa mengikut sukatan yang betul. Tak boleh macam tu. Kalau letak sabun banyak, nanti perlukan banyak air dan masa yang lama untuk basuhan. Kalau tak bilas betul-betul, itulah baju akan berbau.

            Nak tahu penyelesaian saya, selain mengamalkan 9 tips di atas, tips kesepuluh saya adalah serbuk pencuci Fresh Laundry Concentrate Powder.

            Sangat- sangat beza bila guna Fresh Laundry Concentrate dari Shaklee ni. Memang betullah orang cakap sabun dari Shaklee memang terbaik.

            Antara kelebihan Fresh Laundry Concentrate ialah : 
            • Diperbuat dari bahan semulajadi yang sangat selamat 
            • Bebas toksik 
            • Biosurfaktan yang memastikan kotoran dapat dihilangkan dan menyegarkan pakaian. Surfaktan pada sabun lain akan merosakkan alam sekitar apabila dibuang. 
            • Berbeza dengan Fresh Laundry Concentrate dari Shaklee yang mempunyai surfaktan yang mudah lupus dan selamat. [Rujukan] 
            • Bebas Fosfat ~ Fosfat akan menaikkan kadar pertumbuhan alga seperti kulat dan lumut. Bila air cucian dilepaskan, fosfat akan membantu menghasilkan lumut yang mencemarkan air dan longkang. [Rujukan] 
            • Bebas Klorin ~ Banyak kajian menunjukkan kandungan klorin dalam bahan pencuci seperti sabun basuh boleh menyebabkan banyak masalah kesihata seperti alergik, asma, masalah pernafasan dan masalah jantung. Sumber


            Fresh Laundry Concentrate dalam bentuk serbuk. Ia berwarna putih. Baunya segar dan nyaman. 1 kotak boleh digunakan sehinggan 4 bulan.
             
            Memang sangat-sangat jimat !

            Ni antara Testimoni Customer yang guna serbuk pencuci Shaklee.

             "Saya perasan baju saya nampak lebih bersih dan tak berbau (Hapak)..." - Lin Chalo

            http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/tips-elakkan-baju-berbau-hapak.html

             "Lepas 2 hari, baru perasan baji tu tak jemur balik. Buka2 memang TAK BAU HAPAK n terus p jemur balik je tak yah basuh balik dah.." - Rhea

            " Sidai dalam rumah pun bau masih harum. Takde bau lembap atau hapak..." - Natasya

            http://elliestory4health.blogspot.com/2016/10/tips-elakkan-baju-berbau-hapak.html

            Sebelum tu saya nak share 2 video ni. Jemput tengok ya mama-mama..
            • Fresh Laundry mudah larut air dan tidak meninggalkan tompok-tompok sabun. Tiada tompok sabun bermakna tiada sisa-sisa sabun yang berkemungkinan akan melekat di kain basuhan anda. :)

            • Sabun Fresh Laundry mudah larut air dan meresap jauh ke dalam kotoran. Anda boleh lihat air sabun Fresh Laundry lebih hitam dan warnanya lebih pekat.


            Kalau mama-mama sangat teruja dengan info dan testimoni yang saya berikan tadi dan rasa nak cuba ataupun nak tanya lebih lanjut mengenai Fresh Laundry Concentrate ini, jangan segan silu untuk hubungi saya tau.


            Anda boleh terus mendapatkan rangkaian Produk Shaklee di butang eSell di bawah (klik). Pastikan produk yang betul sebelum membuat pembayaran, dan anda boleh uncheck mana yang tidak berkenaan. Kemudian sila hubungi kami untuk mendapatkan cara penggunaan atau pemakanan  eksklusif setelah pembelian dibuat.

            https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b440cc1f36911a5256b3dc30a1d599ba

            *DISCLAIMER
            These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

            Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia

            Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, 
            hubungi:

            SMS/WhatsApp: 016-852 5632 (Kate Ginting) 
            E-mail: mynutrisisihatcantik@gmail.com 
            Masukkan No. ID Sponsor : 944001 jika daftar keahlian (Express Enrolment) di "Join Now".


            Popular posts from this blog

            Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM

            Apa Kata Doktor: Epidural Punca Sakit belakang Selepas Bersalin