❀ Selamat Datang | Saya Kate | Shaklee Independent Distributor ID:944001 | Jika inginkan konsultansi berkenaan masalah kesihatan, sila hubungi saya - 010 343 4064 | Nak tanya apa2 pun boleh. Saya akan membantu anda sebaiknya ❀

Sunday, 9 April 2017

Anda Perlu Tahu: Bahaya Kencing Tikus

Bahaya Kencing Tikus | Tahun lalu ada masuk Berita Harian Online mengenai tiga orang daripada enam sekeluarga disahkan positif jangkitan kencing tikus. Semua mereka dipercayai terkena virus berkenaan selepas bercuti di Kajang, Selangor pada Tahun Baru Cina.

Selebriti tanah air Allahyarham Izwan Pilus dan Din Beramboi juga meninggal dunia kerana dijangkiti virus kencing tikus atau leptospirosis. Mungkin sebelum ini, jangkitan kencing tikus jarang berlaku, tetapi hakikatnya ia bukanlah asing kepada penduduk negara ini. Dan siapa kata tikus kecil tak bahaya. Hei! Kecil-kecil kena air kencing dia pun kita dah boleh kritikal.

http://www.kateginting.com/2017/04/anda-perlu-tahu-bahaya-kencing-tikus.html

Apa itu penyakit kencing tikus? 

Penyakit kencing tikus atau nama sainsnya Leptospirosis ialah penyakit berjangkit disebabkan bakteria Leptospira yang disebarkan melalui haiwan. Penyakit ini boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Bakteria ini dikenal pasti dari tikus

Tetapi seperti yang kita tahu, terdapat banyak jenis haiwan boleh menjadi perumah bakteria ini, sama ada liar atau peliharaan. Haiwan yang dijangkiti bakteria ada kalanya menunjukkan tanda sakit, tetapi sekadar menjadi pembawa dan tidak memindahkan jangkitan. Secara umumnya bakteria Leptospira boleh menjangkiti anjing, tikus dan haiwan liar lain seperti rakun dan serigala.

Anda Perlu Tahu - Bahaya Kencing Tikus

Bagaimana penyakit ini boleh berjangkit?
 • Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas – Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera. 
 • Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang, berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas. 
 • Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab. 
 • Terdedah di tempat yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya, apabila terkena kulit yang luka, masuk dalam mata, hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.

Apa tanda dan gejala penyakit kencing tikus?

Masa pengeraman adalah di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari). Ia akan bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Selain daripada batuk tidak berkahak, loya, muntah dan cirit-birit, sakit tekak dan sakit perut, radang selaput mata juga termasuk dalam tanda-tanda jangkitan pemyakit tikus.

Pesakit mungkin juga mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak, kekerasan otot, perubahan bunyi pada peparu atau ruam.

Bagaimana penyakit ini boleh dicegah?
 • Elakkan berkunjung ke kawasan yang ada air bertakung.
 • Jika terdedah dan berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit. Adalah dinasihatkan jika anda terkena simpton virus ini, sila ke hospital dengan segera.
 • Simpan makanan atau minuman dengan baik agar tidak dicemari.
 • Cuci tangan dengan sabun sebelum makan.
 • Bersihkan diri selepas melakukan aktiviti luar seperti berkebun dan apa jua aktiviti yang terbuka.
 • Untuk majikan pula mereka harus memberi perlindungan kepada pekerja mereka yang mempunyai risiko yang tinggi dijangkiti seperti memberi sarung tangan dan sebagainya.
 • Pastikan kebersihan sekeliling dijaga dengan menyediakan tempat membuang sampah yang bertutup, membersihkan tempat bekas air dan kolam renang, serta memastikan tiada tikus dikawasan sekeliling terutama rumah anda, membuat semburan disinfeksi tempat yang telah dicemari.
 • Meningkatkan sistem imun badan. 

Sistem imun badan boleh ditingkatkan dengan mengambil 3 supplemen ini dan pesakit yan terkena kencing tikus juga boleh mengambilnya.


http://www.kateginting.com/2017/04/anda-perlu-tahu-bahaya-kencing-tikus.html
 • Vivix iaitu antioksida yang paling tinggi bertindak melindungi dan memperbaiki hingga ke DNA kita serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan. Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain. Dengan hanya minum sesudu sehari, pengguna akan merasai perbezaannya.
 • Nutriferon bertindak untuk menjadi benteng pertahanan kepada bakteria dan virus yang menyerang dimana sebagai penggalak sistem imun tubuh atau immune booster. Ianya merupakan vitamin yang sangat hebat dan sangat berkesan, ia telah melalui satu set ujian-ujian saintifik yang sangat ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.
 • Vitamin C iaitu mempertingkatkan sistem imunisasi dalam badan kita. Ia membekalkan anti oksidan semulajadi dengan mengekalkan integriti sel. Selain itu dengan pengambilan vitamin c ini juga dapat memperbaiki salur darah.
Testimoni Set Imunisasi / Set Kencing Tikus

http://www.kateginting.com/2017/04/anda-perlu-tahu-bahaya-kencing-tikus.html

http://www.kateginting.com/2017/04/anda-perlu-tahu-bahaya-kencing-tikus.html

http://www.kateginting.com/2017/04/anda-perlu-tahu-bahaya-kencing-tikus.html

Jika anda atau orang tersayang menunjukkan tanda dan gejala seperti diatas, sila jumpa doktor dengan segera. Jika penyakit ini dapat dikesan awal, ia mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda dan mereka yang tersayang.

Beli online Set Imunisasi/Set Kencing Tikus Shaklee di sini (Klik). 100% secured.

Anda boleh terus mendapatkan rangkaian Produk Shaklee di butang eSell di bawah (klik). Pastikan produk yang betul sebelum membuat pembayaran, dan anda boleh uncheck mana yang tidak berkenaan. Kemudian sila hubungi kami untuk mendapatkan cara penggunaan atau pemakanan  eksklusif setelah pembelian dibuat.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b440cc1f36911a5256b3dc30a1d599ba
           
*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, 
hubungi:

SMS/WhatsApp: 016-852 5632 (Kate Ginting) 
E-mail: nscvitashoppe@gmail.com 
Masukkan No. ID Sponsor : 944001 jika daftar keahlian (Express Enrolment) di "Join Now".


No comments:

Post a Comment