❀ Selamat Datang | Saya Kate | Shaklee Independent Distributor ID:944001 | Jika inginkan konsultansi berkenaan masalah kesihatan, sila hubungi saya - 010 343 4064 | Nak tanya apa2 pun boleh. Saya akan membantu anda sebaiknya ❀

Monday, 3 April 2017

Imunisasi Untuk Bayi : My Little Son dah 2 Bulan!

Imunisasi Untuk Bayi | Kemarin my Eden klinik 2 bulan. Kena cucuk jarum lagi. Tak apa anakku, demi kesihatan jangka masa panjang imunisasi ni perlu diambil.

http://www.kateginting.com/2017/04/imunisasi-untuk-bayi.html

Imunisasi atau pemvaksinan merupakan cara yang sangat ampuh dalam menjaga beberapa jenis penyakit seperti Tuberculois (TB), Hepatitis B, Diphteria, Tetanus (Kancing Gigi), Pertussis (Batuk Kokol), Polio, Haemophilus Influenza Jenis B (Hib), Campak, Mumpd (Beguk), Rubella (German Measles).

Pemberian vaksin melalui suntikan ataupun oral boleh menyelamatkan banyak generasi dari serangan penyakit yang membahayakan dengan meningkatkan daya tahan tubuh yang semakin kuat. Bayi yang belum boleh menerima perubahan persekitaran dikhuatiri akan mudah diserang penyakit. Jadi melalui imunisasi, tahap bahaya yang akan mengancam bayi boleh dikurangkan berbanding dengan bayi yang tidak mendapat imunisasi.


http://www.kateginting.com/2017/04/imunisasi-untuk-bayi.html
Jadual Imunisasi

http://www.kateginting.com/2017/04/imunisasi-untuk-bayi.html
Perubahan Jadual Imunisasi MMR


Ni ada beberapa tips yang boleh anda lakukan untuk atasi atau kurangkan suhu badan yang tinggi selepas suntikan imunisasi

1. Cara yang paling utama adalah dengan memberi susu ibu sekerap mungkin. Susu ibu mengandugi zat yang dapat membantu kurangkan sushu badan daripada meingkat. 

2. Dakapan juga sangat membantu bagi bayi untuk merasa selesa selepas disuntik. 

3. Pakaikan bayi dengan baju yang mudah menyerap peluh. Jangan menggunakan bedung atau selimut yang tebal pada bayi. 

4. Tuam menggunakan air suam untuk mengurangkan bengkak kerana kadang-kadang tempat suntikan akan bengkak sedikit. Kebanyakan bayi merasa sakit semasa bekas suntikan tersentuh sehingga membuatkan mereka tidak selesa. 

5. Berikan urutan lembut pada badan bayi. Selepas disuntik bayi tidak selesa. Oleh itu, urutan dapat membantu. 

6. Kerap guna alat pengukur panas (termometer) untuk melihat perkembangan peningkatan atau penurunan suhu tubuh pada bayi. 

7. Pada umumnya kenaikan suhu badan bayi akan meningkat antara 38- 40 darjah Celsius. Panas badan akan berkurangan dengan sendirinya dalam masa 1-2 hari. Biasanya klinik akan bagi ubat demam untuk persediaan sekiranya bayi demam. Apabila bayi mengalami panas melebihi 38 darjah Celsius bolehlahdiberikan ubat demam. Sekiranya suhu badan tidak menurun, segeralah ke klinik.


http://www.kateginting.com/2017/04/imunisasi-untuk-bayi.html
My Eden @ Eric

My only son. Berat ini. Baru 2 bulan dah 5.2kg. Kakak masa 2 bulan dulu, 4.4kg ja. hehe.. Dua-dua pun susu badan juga. Cuma kakaknya bukan direct breastfeeding atas sebab-sebab tertentu.

Follow Kate Ginting untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee.

DISCLAIMER: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. Any statements in this website have not been evaluated by the Food and Drug Administration. Products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. If you require any medical related advice, contact your physician promptly.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah PermaiPenghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. 

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:

WhatsApp: 
+60168425632 (WhatsApp sahaja)

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "
Join Now" dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

No comments:

Post a Comment