❀ Selamat Datang | Saya Kate | Shaklee Independent Distributor ID:944001 | Jika inginkan konsultansi berkenaan masalah kesihatan, sila hubungi saya - 010 343 4064 | Nak tanya apa2 pun boleh. Saya akan membantu anda sebaiknya ❀

Thursday, 4 May 2017

Bahaya Kolesterol Tinggi: Tanda-Tanda dan Cara Mengurangkannya

Bahaya Kolesterol Tinggi: Tanda-Tanda dan Cara Mengurangkannya | Siapa yang ada masalah kolesterol? atau tak tahu anda mempunyai paras kolesterol yang tinggi? Haaa.. Jangan ingat hanya mereka yang berbadan gemuk atau berisi sahaja yang mempunyai kolesterol tinggi. Apa kata sesekali kita yang slim ni pergi check paras kolesterol kita. Nanti jangan terkejut pula. Hehe..

Okey, sini saya ingin kongsi pasal kolesterol. Menurut pakar diet, kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah tidak bergantung kepada saiz badan seseorang. Jadi tak kira anda berbadan berisi, gemuk atau kurus, anda berkemungkinan menmpunyai paras kolesterol yang tinggi.

Kolesterol tinggi bukanlah sejenis penyakit, tetapi ia tetap bahaya jika anda mempunyai paras kolesterol yang tinggi.

Bahaya Kolesterol Tinggi
http://www.kateginting.com/2017/05/bahaya-kolesterol-tinggi-tanda-tanda-dan-cara-mengurangkannya.html

Apabila kolesterol tinggi ia akan menyebabkan anda berisiko mendapat penyakit kardiovaskular dan strok. Ini kerana kolesterol yang berlebihan akan berkumpul dan membentuk plak seterusnya menyebabkan dinding arteri tersumbat. Darah akan mengalir perlahan dan mungkin akan terhenti apabila plak terus bertambah dan menebal.

Punca Kolesterol Tinggi

Kolesterol berpunca daaripada makanan dan badan kita. Hati dan sel lain dalam badan mengeluarkan kira-kira 75% daripada kolesterol darah. Manakala 25% lagi daripada pemakanan kita. Lebih kurang 200-400 miligram sehari adalah julat selamat untuk pengambilan kolesterol.

Bahaya Kolesterol Tinggi: Tanda-Tanda dan Cara Mengurangkannya

Tanda-Tanda Kolesterol Tinggi
 • Selalu kebas kaki
 • Timbul bintik-bintik putih(biji lemak) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi
 • Mudah letih, penat dan cepat mengantuk
 • Selalu sakit kepala kerana darah yang mengalir ke otak berkurangan disebabkan arteri yang semakin sempit
 • Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit
 • Senak dada sebelah kiri - Pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat
Cara Mengurangkan Paras Kolesterol Tingi
http://www.kateginting.com/2017/05/bahaya-kolesterol-tinggi-tanda-tanda-dan-cara-mengurangkannya.html

Perubahan gaya hidup dan cara pemakanan harus dilakukan untuk mengurangkan paras kolesterol yang tinggi. Antaranya ialah:
 • Mengurangkan berat badan - Untuk mengurangkan berat badan, kita perlu menggunakan kalori yang berlebihan daripada makanan dan mengurangkan pengambilannya mengikut jumlah yang diperlukan. Ini kerana pertambahan berat badan berlaku disebabkan pengambilan kalori yang melebihi daripada tenaga yang digunakan menyebabkan ianya bertukar menjadi lemak.
 • Kerap bersenam - Disarankan bersenam 5 kali seminggu selama 30 minit untuk bantu mengurangkan kolesterol total dan kolesterol berbahaya (LDL) serta meningkatkan kolestrol baik (HDL).
 • Pengambilan buah - buahan dan sayuran dalam hidangan harian - 5 hidangan sehari (Boleh meningkatka kolesterol baik (HDL)
 • Berhenti merokok - Merokok boleh merendahkan kolesterol baik (HDL)
 • Mengawal tekanan.
Apabila kita mempunyai paras kolesterol yang tinggi, selalunya doktor akan nasihatkan kita agar tidak mengambil makanan seperti telur, daging, santan dan makanan yang berlemak.

Tapi kadang-kadang walaupun dah pantang makan dan kolesterol masih tinggi, salah satu cara untuk mengawal kolesterol dengan mengambil makanan serta minuman sihat yang mengandungi sterol tumbuhan.

Apa Itu Sterol?

Sterol tumbuhan adalah molekul organik yang terdapat dalam tumbuhan yang telah terbukti secara klinikal boleh menghalang kolesterol dari diserap ke dalam darah. Selain daripada makanan, sterol juga boleh diperoleh daripada suplemen.

Bahaya Kolesterol Tinggi: Tanda-Tanda dan Cara Mengurangkannya
Selain dari gaya hidup sihat, anda boleh amalkan Set Kolesterol untuk mengawal kolesterol dalam tubuh kita, sekaligus mengurangkan pengumpulan lebih banyak plak kolesterol.
http://www.kateginting.com/2017/05/bahaya-kolesterol-tinggi-tanda-tanda-dan-cara-mengurangkannya.html

1. Phytocol-ST:
 • Mencegah penyerapan kolesterol ke dalam salur darah.
 • Struktur molekul vitamin ini sama seperti kolesterol yang membolehkannya bersaing dengan kolesterol untuk penyerapan dan membantu meningkatkan kesihatan tubuh secaraamnya.
Apa kandungan Phytocol-ST ni sebenarnya?

Phytocol-ST Shaklee mengandungi 2000mg (2 gm) phytosterols yang sangat baik untuk anti kolesterol.

Apa pula Phytosterols?

Phytosterols adalah yang merangkumi sebatian sterol dan stanols tumbuhan yang merupakan sebatian yang serupa dengan kolesterol.

"Sterol tumbuhan telah ditunjukkan untuk menurunkan / mengurangkan kolesterol dalam darah dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari."- The European Foods Safety Authority (EFSA).

2. Omega Guard:
 • Membakar kolesterol jahat LDL dan meningkatkan paras kolesterol baik HDL dalam darah.
 • Membekalkan spektrum luas Asid Lemak Omega-3 yang terdiri daripada 7 komponen utama, termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda.
3. Vivix

http://www.kateginting.com/2017/05/bahaya-kolesterol-tinggi-tanda-tanda-dan-cara-mengurangkannya.html
 • Antioksidan dalam Vivix membantu dalam perlindungan sel termasuklah sel di sekitar bahagian salur darah. Orang yang alami masalah kolestrol yang tinggi adalah disebabkan oleh plug atau kolestrol berlebihan dalam salur darah.
 • Melindungi salur darah kita, jadi salur darah kita akan dilindungi dari kerosakan. Jadi kolestrol tidak boleh menempel pada salur darah.
Bahaya Plak Kolesterol Dalam Salur Darah

Ingin dapatkan Set Kolesterol?

Beli online Set KolesterolShaklee di sini (Klik). 100% secured.

Anda boleh terus mendapatkan rangkaian Produk Shaklee di butang eSell di bawah (klik). Pastikan produk yang betul sebelum membuat pembayaran, dan anda boleh uncheck mana yang tidak berkenaan. Kemudian sila hubungi kami untuk mendapatkan cara penggunaan atau pemakanan  eksklusif setelah pembelian dibuat.


*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia

Untuk order produk Shaklee, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatandengan Shaklee,
hubungi:

SMS/WhatsApp: 016-842 5632 (Kate Ginting) 
E-mail: nscvitashoppe@gmail.com 
Masukkan No. ID Sponsor : 944001 jika daftar keahlian (Express Enrolment) di "Join Now".
 


No comments:

Post a Comment