Manfaat Air Lemon Jika Anda Minum Setiap Pagi

Manfaat Air Lemon Jika Anda Minum Setiap Pagi | Bercakap pasal lemon, anda pasti sedia maklum dengan khasiatnya yang terulung iaitu:
  • Sebagai antibakteria dan antiviral yang kuat serta sebagai kuasa untuk menguatkan sistem imun badan.
  • Sebagai ‘ubat kurus’ kerana jus limau membantu dalam proses pencernaan dan sebagai ‘pembersih’ hati.

Lemon mengandungi asid citric, kalsium, magnesium, vitamin C, bioflavonoids, pectin dan limonene yang meningkatkan tahap imun sistem kita dan melawan sebarang jangkitan.

Jom kita korek apakah rahsia lemon, si kuning yang menawan ini?

Manfaat Minum Air Lemon Setiap Pagi

Berikut adalah manfaat air lemon kepada tubuh kita:

1. Minum air lemon sebaik sahaja bangun tidur boleh melegakan dan mengelakkan masalah penghadaman seperti kembung perut, gastrik dan pedih ulu hati.

2. Lemon bersifat antiseptik dan mempunyai kesan ‘pembersihan’ yang baik kepada hati, buah pinggang dan darah. Hati kita bekerja untuk perkumuhan dan penapis, apabila ia dibersihkan, kita akan merasa lebih bertenaga dan bersemangat untuk membuat kerja.

3. Minum air lemon pada waktu pagi memberi bekalan vitamin C semulajadi yang baik untuk kita. Ia juga memberi folate dan minerals seperti potassium, kalsium dan magnesium untuk tubuh.

4. Kandungan mineral yang tinggi dalam lemon menyebabkan ia boleh bersifat alkali dan membuang asid dalam badan.

5. Air lemon membantu dalam perkumuhan dan mengelakkan sembelit atau cirit-birit.

6. Minum Air Lemon boleh meningkatkan kesihatan kulit. Kandungan Vitamin C dalam lemon boleh membantu memperbaiki masalah kulit, lemon juga bersifat membersih, antibiotik dan antioksidan yang lebih penting untuk kulit.

7. Limonoid glucosides adalah sejenis flavonoid yang ada dalam lemon, kajian mendapati ia ada ciri-ciri anti-karsinogik yang boleh membantu mengelak barah.

8. Air Lemon membantu hati menghasilkan lebih hempedu yang membantu menghadam lemak degil.

9. Ciri-ciri antibakteria yang terdapat pada lemon boleh membantu merawat sakit tekak. Jika anda mengalami sakit tekak, minum seteguk air lemon dalam beberapa jam.

10. Air lemon boleh membantu mengurangkan mukus atau lendir dan kahak yang terhasil dalam badan.

11. Terdapat banyak sumber yang mengaitkan faedah dan kelebihan air lemon dalam membakar lemak dan membantu untuk kurus.

12. Air Lemon adalah sumber paling baik dalam menghilangkan bau mulut di awal pagi. Ia mengandungi ciri-ciri antioksida dan antibiotik yang juga boleh membantu mengurangkan bau badan.

Lain-Lain Manfaat Lemon:

1. Menghilangkan jerawat

Lemon mengandungi citric acid yang sangat berkesan dalam merawat jerawat. Vitamin C yang dijumpai dalam lemon ini adalah sangat penting untuk kulit yang sihat dan bersinar.

Caranya: Dengan menggunakan jari atau cotton ball tu, letakkan sedikit jus lemon ke tempat jerawat tu dan biarkan semalaman. Bilas pada esok pagi. Mula-mula memang rasa pedih tapi bila dah selalu buat dah tak rasa apa.

Campurkan satu bahagian lemon yang telah diperah dengan satu bahagian madu. Letakkan campuran ini dikawasan jerawat tersebut dan biarkan sekurang-kurangnya setengah jam. Bilas dengan air. Lakukan dua kali sehari (satu awal pagi, satu lagi malam).

Tapi kalau jerawat dah teruk atau ada luka, mintak nasihat dari doctor sebelum memulakan rawatan.

2. Menghilangkan rasa takut dan cemas

Kajian membuktikan lemon balm mempunyai effect menenangkan dan seterusnya boleh menghilangkan keletihan, kelesuan, penat, pening, rasa cemas, takut dan stress.

Lemon oil juga dipercayai dapat meningkatkan konsentrasi dan kepekaan. Sebab tu lah banyak kita jumpa air freshner berbau lemon kan?

Caranya: Kalau stress, percikkan beberapa titisan lemon balm essential oil atas sapu tangan dan hidu.

3. Tiada lagi ulser mulut

Sifat antibacteria dan antiviral lemon dapat mempercepatkan penyembuhan ulser mulut ni.
Caranya: Campurkan lemon yang telah diperah dengan air suam dan kumur sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Mula-mula memang rasa pedih tapi lama-kelaman nanti dah tak rasa apa.

4. Bye-bye demam 


Caranya: Campurkan sebiji perahan lemon dengan secawan air panas yang telah dicampur madu. Habiskan pada waktu tu juga, tak perlu simpan-simpan. Minum setiap 2 jam sehingga demam tiada lagi!
 
5. Selesema dan Sakit Tekak

Bila kita selesema ni, lemon sangat membantu sebab ia boleh merawat secara dalaman dengan membekalkan Vitamin C yang diperlukan kepada sel pertahanan badan dan secara luaran melalui sifat antiviralnya untuk membunuh virus pada mukus (kahak/hingus) dalam hidung dan tekak.

Caranya: Campurkan sebiji lemon yang telah diperah dengan air suam dan minum setiap 2 jam. Sekiranya sakit tekak, tambahkan 1 sudu kecil garam laut (5ml) ke dalam 1 cawan air suam dan 1 biji perahan lemon. Berkumur sampai ke tekak 3 kali sehari selama 1 minit untuk setiap sesi.

Kalau ada tonsil, berkumur setiap 2 jam sekali selama 30 saat dengan sebiji perahan lemon. Dongak sedikit bagi membolehkan sifat antibakteria dan antiviral lemon ni bertindak pada tekak. Lepas tu telan jus untuk menguatkan sistem imun dalam badan.

6. Merawat kutil dan ketuat (corn and calluses)

Caranya: Letakkan potongan lemon setebal 5mm pada kutil dan balut dengan kemas. Biarkan semalaman. Sapukan kawasan yang dijangkiti dengan lemon essential oil yang pekat dan belum dicairkan juga membantu proses penyembuhan. Sapu dengan cotton ball atau Q-tip untuk mengelakkan dari terkena kawasan yang tidak dijangkiti.
 
7. Merawat Eczema

Lemon Wrap mungkin dapat membantu anda yang terkena jangkitan kulit.

Caranya: Tambahkan 8 titik lemon essential oil kepada 1 cawan (250ml) air suam and 1 sudu besar (15ml) madu. Madu juga mempunyai kesan anti radang dan menguatkan lagi healing power of lemon tadi. Rendamkan kain ke dalam campuran tadi, perah, dan letak kain tu di kawasan jangkitan selama 15 minit, 2 ke 3 kali sehari.

Bukan sahaja mengurangkan jangkitan, malah mengurangkan perasaan ingin menggaru.

8. Merawat Keletihan

Sekiranya kita sangat letih , terutamanya untuk mereka suka travelling.

Caranya: Cucuk lemon dengan straw dan sedut. Ini boleh menjadi ubat dan pada masa yang sama sebagai refreshment. Tambahkan lemon pada air minum biasa, ia boleh menjadi antiseptic dan mengelakkan penyakit akibat allergi pada sumber air minum yang berbeza-beza.

Lemon oil juga boleh merangsang aktivit otak. Jadi bila rasa letih, tambahkan 4 titik lemon oil kepada bekas aromatherapy yang telah diisi air. Ataupun minum segelas air lemon selang beberapa jam
 
9. Hypertension 

Bawang putih, bawang merah dan lemon apabila bergabung boleh melawan hypertension.

Caranya: Tambahkan 3 crushed bawang putih dan 1 chopped onion kepada 1 liter susu rendah lemak ataupon susu soya. Reneh atas api selama 5 minit. Tapiskan dan sejukkan. Tambahkan 3 biji perahan lemon dan minum sepanjang hari. Dan sekiranya ada penghidap kolestrol tinggi, kuasa pectin yang ada dalam lemon boleh merendahkan kolestrol, InsyaAllah
 
10. Melegakan sengatan serangga berbisa 

Caranya: Sekiranya penyengat masih ada, amik tweezer dan tarik dia. Urut di tempat yang terkena gigitan tu dengan 1 atau 2 titis lemon oil, campurkan dengan 1sudu sudu kecil madu

Untuk buat insect repellent, tambahkan 20 titis lemon oil kepada 1 cawan (250ml) air dan spray ke udara. Dah la berbau wangi, siap boleh halau serangga lagi. Ataupon boleh juga rendam cotton ball dalam lemon oil dan letak je dalam bilik

Sekiranya nak buat aktiviti di luar rumah, boleh sapukan kulit yang tak ditutupi baju dengan lemon oil ataupon boleh sapukan dengan 1/2 oz sunflower oil yang telah dicampurkan dengan 10 titisan lemon oil

11. Menidurkan Insomnia 


Kajian menunjukkan lemon balm yang digabungkan dengan beberapa calming herbs seperti chamomile dapat mengurangkan keresahan dan membantu untuk tidur.

Dalam kajian ini 18 orang volunteers menerima 2 single dosage lemon balm extract ( 300mg dan 600mg) selama 7 hari. 600mg dose of lemonbalm meningkatkan mood dan meningkatkan ketenagan dan kepekaan.

12. Menyelamatkan perut

Setiap kali makan, minumlah sebiji lemon yang diperah kedalam air suam. Asid pada lemon akan merangsang penghasilan asid dalam perut dan aktiviti otot perut.
 
13. Selamat tinggal Varicose Vein!

Caranya:

Tambah 6 titis lemon oil kepada 50ml wheat germ oil, 2 titis cypress dan 2 titis juniper oil. Gunakan campuran ini setiap hari untuk mengurut kaki dari bawah ke atas, in the direction of the heart.

Untuk mandian yang menyegarkan urat dan badan, campurkan 8 titisan lemon oil kedalam air mandian yang suam. Tambahkan juga 4 titisan cypress oil yang di blend dengan 1 sudu besar (15ml) madu. Berendam selama 15 minit. dah sudah tu jangan lap badan tapi tekap-tekap je badan tu dengan tuala.
 
14. Menghilangkan kesakitan

Amalkan meminum sebiji lemon yang diperah kedalam air suam 3 kali sehari. Sekiranya sakit yang teruk, letak 2 biji lemon untuk minuman 3 kali sehari.

Lemon oil mempunyai sifat melegakan kesakitan. Jadi untuk mengurangkan kesakitan, urutlah dibahagian yang sakit itu dengan beberapa titisan lemon oil dicampur dengan 1 sudu besar (15ml) jojoba oil.
 
15. Menghilangkan nafas berbau!

Lemon boleh membantu menyegarkan nafas terutamanya selepas makan, ataupon selepas merokok ataupon air liur yang tak cukup ke.

Caranya: Berkumur dengan sebiji perahan lemon yang dicampur dengan segelas air suam ataupun kunyah lemon slice setiap kali lepas makan.
 


Follow Kate Ginting untuk tips kesihatan dan pelbagai lagi kisah menarik pengguna Shaklee. 

Untuk mendaftar keahlian segera (Express Enrollment) sila ke "Join Now" dan nikmati penjimatan harga yang terhebat untuk anda sebagai pengguna Shaklee.

DISCLAIMER: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly.

Popular posts from this blog

Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM

Apa Kata Doktor: Epidural Punca Sakit belakang Selepas Bersalin