❀ Selamat Datang | Saya Kate | Shaklee Independent Distributor ID:944001 | Jika inginkan konsultansi berkenaan masalah kesihatan, sila hubungi saya - 010 343 4064 | Nak tanya apa2 pun boleh. Saya akan membantu anda sebaiknya ❀

Thursday, 15 June 2017

Produk Shaklee Tidak Ada Kelulusan KKM

Produk Shaklee Tidak Ada Kelulusan KKM | Sekarang ni banyak produk suplemen di pasaran kan. Ada yang dijual dikedai, online. Tapi masalahnya, produk tu kita tak tau ada kelulusan KKM atau tidak, betul tak? Termasuk lah produk Shaklee yang orang cakap produk dari negara orang putih.
http://www.kateginting.com/2017/06/produk-shaklee-tidak-ada-kelulusan-kkm.html
Produk Suplemen wajib ada Kelulusan KKM?

Produk farmaseuktikal seperti suplemen kesihatan adalah wajib didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), iaitu melalui Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ini Termasuklak produk yang dibuat di luar negara wajib didaftarkan dan pihak PBKD yang akan membuat penilaian terhadap produk untuk memastikan tahap keselamatan produk tersebut.

Produk Shaklee Tidak Ada Kelulusan KKM

Anda tidak perlu risau sebab setiap produk yang berdaftar dengan PBKD adalah selamat untuk diambil oleh orang awam. Ada dua ciri utama produk yang berdaftar dengan PBKD, iaitu:

1. Nombor pendaftaran
  •  Nombor pendaftaran lazimnya dimulakan dengan "MAL" dan diikuti dengan 8 nombor dan diakhiri dengan huruf mengikut pendaftaran produk, Antaranya seperti:
A - Ubat mengandungi racun terkawal
X - Ubat yang tidak mengandungi racun terkawal/OTC
T - Ubat tradisional
N - Suplemen kesihatan
2. Pelekat hologram yan tulen
  • Salah satu cara KKM untuk menentukan keaslian produk yang ada di pasaran untuk keselamatan pengguna.
  • Bersifat lutsinar berwarna kebiruan.
  • Terdapat nombor KKM produk mengikut kategori tersendiri sama ada makanan, produk kesihatan dan lain-lain.

Anda boleh melayari laman web rasmi Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) untuk menyemak senarai produk yang berdaftar dengan PBKD. Anda hanya perlu masukkan butir-butir produk untuk memulakan carian anda.

Produk Shaklee Tidak Ada Kelulusan KKM
BERITA BAIK untuk anda! Produk Shaklee ada kelulusan KKM. Anda boleh tengok hasil carian rangkaian produk Shaklee dibawah:

http://www.kateginting.com/2017/06/produk-shaklee-tidak-ada-kelulusan-kkm.html

Produk Shaklee tak perlu diragui kerana semuanya berada dalam kategori suplemen kesihatan dan mempunyai kedua-dua nombor pendaftaran MAL dan pelekat hologram pada lebal pembungkusan masing-masing. Sebagai contoh seperti dibawah:

http://www.kateginting.com/2017/06/produk-shaklee-tidak-ada-kelulusan-kkm.html

Perbezaan permulaan no siri KKM berpangkal MAL dan NOT:
  • MAL - Kod pangkal untuk produk ubat-ubatan
  • NOT - Kod pangkal untuk produk kesihatan atau kosmetik
Terdapat juga beberapa jenis produk Shaklee yang tiada kelulusan KKM. Antaranya ialah:
Oleh kerana kesemua produk di atas termasuk dalam kategori makanan dan dikawal oleh pihak Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM), jadi tidak perlu berdaftar dengan KKM. Jadi, sama ada nombor pendaftaran KKM mahupun tag hologram tidak akan ditemui pada botol dan kotyak pembungkusan.

Kesemua produk Shaklee (Malaysia) adalah HALAL dan disahkan oleh ISA, Badan Islam di Amerika Syarikat yang diiktiraf oleh JAKIM. Setiap tahun Sijil Halah Shaklee (M) akan diperbaharui. Ini adalah sijil halal untuk tahun 2017.

http://www.kateginting.com/2017/06/produk-shaklee-tidak-ada-kelulusan-kkm.html

" Landmark study Shaklee

Jadi sebelum anda ingin mencuba apa-apa suplemen, pastikan produk tersebut ada kelulusan KKM. Jika anda nak menjual pun, semak dulu baru jual ;) 

Oh ya. Baru-baru ni Shaklee ada keluarkan starter kit terbaru. Dan paling best starter kit baru ni pun kelulusan sepenuhnya dari KKM dan Kementerian Kesihatan Lembaga Iklan Ubat (KKLIU) tau. See, bukan produk Shaklee saja yang ada kelulusan KKM, sampai buku sekali ada kelulusan.

http://www.kateginting.com/2017/06/produk-shaklee-tidak-ada-kelulusan-kkm.html

Starter Kit - Lebih padat dan mudah difahami. Ada product guide dan marketing guide. Mendapat kelulusan dan diiktiraf oleh MOH (Ministry of GHealth) dan Kementerian Kesihatan Lembaga Iklan Ubat (KKLIU).

http://www.kateginting.com/2017/06/produk-shaklee-tidak-ada-kelulusan-kkm.html

Pada bulan Januari 20017, B-Complex Shaklee diiktiraf dalam National Essential Medical List (NEML). Untuk pengetahuan anda, NEML ini adalah satu badan kerajaan. Jadi bila produk termasuk dalam senarai NEML bermaksud produk itu bagus dan kena ada setiap masa dalam kuantiti yang mencukupi dan berkualiti. Oleh itu, B-Complex Shaklee tiada GST.

Credit: cahayavitamin.com

Pertanyaan lanjut, hubungi nombor tertera dibawah.

*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia.

Hubungi Kate Ginting di talian 016-842 5632 (SMS/WhatsApp sahaja).

Daftar keahlian??
Masukkan No. ID Sponsor : 944001 di "Join Now" (Express Enrolment) untuk mendapat harga jimat sehingga 20%.

No comments:

Post a Comment