5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Omega 3

Sebut tentang Omega 3, mesti anda fikir vitamin ni untuk kanak-kanak sahaja, betul tak? Omega 3 untuk perkembangan otak dan banyak lagi. Hari ini saya nak kongsi kenapa wanita perlu Omega 3.

5 Sebab Kenapa Wanita Perlu Omega 3:

http://www.kateginting.com/2017/10/5-sebab-kenapa-wanita-perlu-omega-3.html

1. Kurangkan rasa tak selesa dan kejang semasa 'datang bulan'


Ramai wanita rasa tidak selesa atau kejang setiap bulan terutamanya apabila masuk minggu datang bulan (ref:Dysmenorrhea). Ini disebabkan oleh kontraksi yang sangat kuat di uterus dirangsang oleh prostaglandins (cecair dlm badan yang bersangkutpaut dengan inflammation / keradangan). Sebab itu ada sesetengah wanita mengalami sakit senggugut semasa datang bulan. 

Kajian menunjukkan Omega 3 yang sangat dikenali dengan sifatnya anti radang. Sebab itu lah ianya dapat membantu 'relaxkan' simptom setiap kali wanita 'datang bulan'.

Ada juga yang selalu kena jenis mood swing, kadang cepat marah dan sedih sampai menangis. Kajian juga menunjukkan Omega 3 boleh bantu relaxkan mood swing. Sebenarnya Omega 3 dalam masa yang sama dapat mengawal hormon dan skaligus membantu seimbangkan mood happy.

Jadi Omega 3 membantu wanita menghadapi gejala period dengan relax, cool dan steady.

3. Wanita vs Rheumatold Arthritis (RA)

Wanita memerlukan Omega 3 berkait rapat dengan Rheumatoid arthritis (RA).

Kenapa?

Mengikut statistik menunjukkan simptom Rheumatold Arthritis (RA) lebih ramai dialami oleh wanita dari lelaki. Ada diantara mereka mengambil Omega 3 dalam ikhtiar mengurangkan radang (ref: Joint Pain) dan rasa 'ketat' pada bahagian sendi.

Walaubagaimanapun kesihatan sendi adalah penting dijaga sejak usia muda dan dapatkan nasihat doktor jika anda sakit sendi.

3. Wanita vs Osteoporosis

Wanita perlukan Omega 3 adalah bantu melindungi diri mereka dari risiko Osteoporosis.

Sebenarnya mengikut statistik, wanita lebih terdedah pada risiko osteoporosis. Ini disebabkan oleh penurunan hormon estrogen semasa monopos (Salah satu punca terjadinya osteoporosis).

Ada kajian (Ref: A systematic review of omega-3 and osteoporosis published in the British Journal of Nutrition in 2012) menunjukkan efek significant dari omega 3 atas ketumpatan mineral tulang; namun begitu pengambilan supplement kaya dengan kalsium dalam masa yang sama boleh bantu meringankan risiko osteoporosis.

4. Wanita vs Kanser

Wanita perlukan Omega 3 untuk mengurangkan risiko kanser!

Ada bukti (Ref to: study of how disease spreads and can be controlled) menunjukkan makan ikan mengurangkan risiko kanser payudara; kemungkinan ada peningkatan dalam pengambilan Omega 3 dalam pemakanan mereka. (Ref: Dietitians from Department of Nutrition and Dietetics​ at KK Women's and Children's Hospital​ (KKH), a member of the SingHealth​ ​group)

Tiada kajian lanjut atas kenyataan ini namun sebaiknya boleh tambah pengambilan ikan atau sumber Omega 3 dlm diet anda untuk kesihatan seluruh badan.

5. Untuk mood happy selalu

Haah, ini anda pasti suka. Wanita memerlukan Omega3 adalah untuk Mood Happy selalu! Ini yang best sebab zaman skarang ramai betul under depression/stress kan. Eh, anda termasuk dalam golongan ni ke? Nah, cepat amalkan OmegaGuard.

Sebenarnya ada kajian atas Omega 3 yang menunjukkan kesan positif terhadap masalah depression (Ref: Journal of Clinical Psychiatry, omega-3 supplements were found to be effective against major depression (but not anxiety disorders).

Sebenarnya stress boleh dikawal melalui pengawalan makanan seimbang dan bersenam.

Omega 3 = OmegaGuard

Baca: 26 Kelebihan Omega Guard, Minyak Ikan Terbaik! 

Dah tahu kenapa anda harus ambil Omega kan? Jom amalkan sekarang..

Sebotol berharga RM136.25 sahaja (Belum termasuk kos pos dan GST). Anda boleh dapatkannya secara online di laman eSell (klik sini). Produk akan dihantar selepas pembayaran lengkap diterima.

Atau, anda boleh hubungi nombor yang tertera dibawah untuk maklumat lanjut.

Saya ialah Pengedar Sah Shaklee anda di TELIPOK, Pekan Nabalu, Tamparuli, Tuaran, Putera Jaya, Sepanggar dan Indah Permai. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia.

Untuk order produk, mendaftar jadi ahli, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee,
Hubungi:

  • SMS/WhatsApp: 016-842 5632
  • Follow Facebook: Kate Ginting
  • Daftar Ahli Shaklee di "Join Now" (Express Enrolment) untuk mendapat penjimatan harga sehingga 20%.
DISCLAIMER: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. Any statements in this website have not been evaluated by the Food and Drug Administration. Products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. If you require any medical related advice, contact your physician promptly.

Popular posts from this blog

IDEA MENU MAKANAN BAYI 6 HINGGA 12 BULAN

Menu Diet Untuk Ibu Hamil Yang Ada GDM

Perut Sering Mengeras Ketika Hamil?